TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Osrednja tema letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka so bili mleko in mlečni izdelki, s sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«
V petek, 18. novembra 2022, smo v Sloveniji obeležili dan slovenske hrane. V vrtcih in osnovnih šolah po vsej Sloveniji smo na ta dan imeli tradicionalni slovenski zajtrk, se pa obeleževanju dneva slovenske hrane vsako leto pridružuje tudi vse več posameznikov, podjetij in drugih institucij. Projekt pa nas spodbuja, da naj po lokalnih živilih posežemo tekom celega leta.
V enoti smo temu dnevu namenili vrsto dejavnosti tekom celega tedna.
Preko ponujenih delavnic, znotraj oddelkov, so otroci lahko pokazali svojo ustvarjalnost. Izdelali so čebelice, plakat na to temo, čebelnjak, barvali, izrezovali,…
Ogledali smo si nekaj poučnih oddaj in risanko o pomenu čebel.
Obiskali smo učni čebelnjak, kjer smo lahko poskusili njihov med. Med tem so čebelarji povedali veliko zanimivosti o čebelicah in nam približali ta majhna, a zelo marljiva bitja, do katerih vsi gojimo spoštovanje. In prav je tako. Brez njih tudi nas ne bi bilo.
Na sam dan tradicionalnega zajtrka, ko smo se dobro najedli rženega kruha, namazanega z maslom in medom ter poplaknili z mlekom in se na koncu posladkali z domačimi jabolki, smo se v enoti še podružili v našem osrednjem prostoru. Preskusili smo se v ugankah na temo tradicionalnega slovenskega zajtrka, zapeli v pevskem zboru in zaplesali ob zvokih glasbe.
Zapisala: Simona Svetina