UVAJALNI MESEC V ENOTI

Mesec september je v vrtcu obdobje uvajanja otrok. Vse strokovne delavke si prizadevamo, da otrokom omogočimo čim lažji prehod v novo bivalno okolje. Nekateri otroci so vrtčevski prag prestopili prvič, drugi so se selili v novo igralnico, nekaj otrok pa je že poznalo svoj prostor. V uvajalnem mesecu so otroci spoznali svojo vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice v oddelku in se privajali na način bivanja v vrtcu. Seznanjali so se s pravili v skupini, doživljali in uživali v raznolikih dejavnostih za razvoj posameznih področij. Tudi za nekatere strokovne delavke je bil prav ta mesec nov začetek, saj smo prvič doživele enoto Levi devžej in imele priložnost spoznavanja z novimi kotički v samem vrtcu in okolici ter se seznanjale z načinom bivanja v njej.

V uvajalnem mesecu smo že obeležili Teden vseživljenjskega učenja, kjer smo skozi vodene dejavnosti uživali v igri. Otroci so na vrtčevskem platoju  plesali ob zvokih glasbe, z naravnimi oblikami gibanja premagovali ovire na poligonu, se sprostili ob izvajanju otroške joge, hodili po različnih naravnih materialih na čutni poti in se likovno izražali ob slikanju na prostem. Prav tako smo obeležili tudi Dan mobilnosti, kjer smo otroke seznanile in spodbudile k skrbi za varno okolje. Vsi smo del družbe, zato je še tako pomembno, da se kot posameznik ozavestimo in prispevamo k čistejšem okolju.

September je mesec, ko se narava počasi odpravlja spat. Poletje nadomesti jesen in takrat drevesa odvržejo svoje liste, rastline prenehajo z rastjo, ozračje je bolj mrzlo in vlažno… s skupnimi močmi smo vsak dan urejali vrtčevsko okolico – pograbili smo listje, pobrali vrtnine in plodove, ki nam jih je ponudila tamkajšnja okolica. Pri uživanju na prostem smo srečevali male živali in se seznanili z njihovim načinom življenja (mravlje, polži, deževniki, jež…). Kljub deževju v zadnjih dneh pa je bila sreča na naši strani, saj smo lahko prav vsak dan posebej bivali na prostem in tako uživali v igri na vrtčevskem igrišču, starejši otroci pa so se skupaj z vzgojiteljicami podali tudi na sprehod v bližnji okolici. Nekateri so že obiskali gozd, si uredili svoje gozdne igralnice, nabirali plodove in ostale naravne materiali, katere so z veseljem prinesli k nam, mlajšim otrokom.

Okolica enote Levi devžej je čudovita – ponuja nam marsikaj, kar bomo lahko v prihodnosti še raziskali. Prav tako pa bo okolje v igralnici pripravljeno za nove izkušnje in spoznanja, kjer se postavljajo temelji vsakega posameznika in gradijo nova prijateljstva.

Zapisala: Marina Petakovič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja