PRAZNIČNI DECEMBER – 2. del

Presenečenj še kar ni bilo konec… Tako smo v tednu od 13. – 17.12.2021 nadaljevali praznično popotovanje. Najprej smo na vrtčevskem igrišču izdelovali »piškotke« iz snega. Za to smo potrebovali prav posebno pripravo in pripomočke. Izgledali so zelo dobro – škoda, da se z njimi nismo mogli posladkati. Ob zvokih božičnih in zimskih pesmi smo se prepustili rajanju in uživanju na snegu. Ob tem smo naredili tudi nekaj snežakov, ki ponosno stoje na igrišču – vsakokrat, ko jih pogledamo, se nam zazdi, da je njihov nasmeh večji. To bo verjetno zato, ker jim mraz ugaja.

Nadaljevali smo z ogledom gledališke predstave Rokavička (Ukrajinska ljudska pravljica). Pred pričetkom dogodka si je vsak udeleženec pobarval svojo vstopnico in nestrpno čakal na predstavo. V izvedbi strokovnih delavk enote so se otroci seznanili z vsebino zgodbe, jo ob pripovedovanju in poslušanju različnih zvokov malih instrumentov doživeli ter v predstavi zelo uživali.

Ob prazničnem kaminu in okrašeni jelki je odmevalo petje božičnih in zimskih pesmi, ki smo se jih naučili v vrtcu, deklamiranjem starejših otrok, vsekakor pa nas je v čarobnost popeljala tudi kakšna čudovita zgodba, prebrana iz knjige.

V avli enote smo si pripravili prav posebno vzdušje s čajanko. Seznanili smo se z zdravilnimi zelišči in njihovo uporabnostjo, jih otipali in vonjali… v spominu je še posebej ostal prijeten vonj timijana, melise in lovorja. Otroci so si lahko sami izbirali sestavine za »praznični čaj«. Prav zato je bil ta čaj tako poseben in izredno okusen – mmmm… popit do zadnje kapljice.

Razveselili smo se tudi božičnega kina. Ob pogostitvi s kokicami smo si ogledali risanko Frančkov čarobni božič. Otrokom je bila zgodba všeč; govorila je o Frančkovi družini, ki se odpravi praznovat božič na kmetijo, kjer je odraščala Frančkova mama. Franček je komaj čakal, da bo spet videl babico in dedka. Prav poseben pečat so nam pustile vrednote, ki smo jih pri gledanju risanke opazili, in sicer družina, ljubezen, presenečenje, spoštovanje, odgovornost, upanje in zadovoljstvo.

Te vrednote so nas spremljale še naprej… vse dokler nismo sami doživeli prav poseben obisk – obiskal nas je Božiček! Tokrat je prišel peš, brez svojih jelenčkov, saj v grozni naglici pomagajo škratom zavijati darila in urejati vse potrebno za božični večer, ko se bodo skupaj podali na dolgo pot, od hiše do hiše. Zelo smo se ga razveselili! Vedeli smo, da je prebral naše pismo in se odzval povabilu. Z veseljem je poslušal petje otroških pesmi, pripovedovanje otrok in predvsem odgovarjal na zastavljena vprašanja, kot na primer: »Božiček, pisal sem ti za avtocesto… Res si jo želim! A mi jo boš prinesel?« In Božiček je prikimaval, ob tem pa nas obdaroval s sladkimi bonboni. Iz njegove vreče so bili še posebej sladki – njam!

»Peka piškotov« iz slanega peciva je »zadišala« iz vseh igralnic. Otroci so uživali ob gnetenju testa, valjanju in odtiskovanju različnih modelčkov za piškote. Vsak okrasek naj v vaš dom prinese mir, toplino in upanje, da bo leto 2022 res posebno – čarobno, uspešno in iskreno!

Zapisala: Marina Petakovič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja