ZAKAJ KULTURA? ZATO, KER SMO PREPROSTO KUL.

V sredo, 7.2.2024, smo obeležili slovenski kulturni praznik. Prešernov dan je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 

V okviru slovenskega kulturnega praznika smo tudi v enoti pripravili kulturni program, kjer se je vsak oddelek predstavil s svojo točko. Otroci vzg. Simone in Viktorije so nam predstavili »kulturno škatlo« in nas popeljali na izlet skozi znamenitosti naše države. Otroci vzg. Tjaše in Mirjam so zapeli pesem o vrabcu in izdelali naglavne obroče, ki so jih polepili s perjem. Najmlajši otroci, vzg. Marine in Darje, so zaplesali na Prešernovo pesem Od železne ceste, na katero sta se zavrtela tudi »Primičeva Julija« in »France Prešeren«. Najstarejši otroci, vzg. Mihaele in Anje, pa so nas že popeljali v prihajajoče pustne običaje z deklamacijo in pesmimi.

V dopoldanskem času so se v oddelkih odvijale posebne dejavnosti, ki so obeleževale največjega slovenskega pesnika. V oddelkih so se otroci veliko pogovarjali o življenju nekoč in danes, gledali plakate in slikovne karte, na katerih so bile fotografirane ali narisane značilnosti o Prešernu, risali ali barvali njegove portrete, listali njegove knjige (Poezije, Povodni mož, Sonetni venec…), poslušali pesmi in slovensko himno Zdravljica. Vzgojiteljice so otroke tudi spodbudile k razmišljanju ob Prešernovi fotografiji: Kdo je to? Kaj je bil po poklicu? Kaj je praznik? Kaj je kultura?

Najstarejši otroci so pripravili projekt Pot knjige – od avtorja do bralca. Otroci so sodelovali pri različnih dejavnostih in se seznanili s knjigo v celoti. Pogovarjali so se o ilustracijah, spoznali nekaj ilustratorjev ter se tudi sami preizkusili v tem.

Zapisala: Marina Petakovič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja