Svetovni dan hrane in Tek za podnebne spremembe

17.10. 2022 smo v enoti Levi devžej obeležili Svetovni dan hrane. Glavni namen tega dne je ozaveščanje pomena hrane za človeka in opozarjanje na ljudi, ki v svetu trpijo za pomanjkanjem hrane.

Najprej so dejavnosti potekale po oddelkih, in sicer smo z otroki preko pogovora spoznavali zakaj potrebujemo hrano, kje jo lahko pridelamo, od kod prihaja določena hrana (uvoz), kje lahko hrano kupimo? Pri tem smo si pomagali z izbrano strokovno literaturo in otroškimi knjigami o hrani.

V oddelkih je potekala tudi igra vlog: otroci so pomagali pri pripravi kotička trgovina, drugi so kupovali hrano na tržnici in si pripravili sadno-zelenjavni napitek, nekateri pa so spoznavali pridelovanje hrane na kmetiji.

Otroke smo pozvale k razmišljanju, katera je njihova najljubša hrana. Odgovore so otroci »stresali iz rokava«. Osredotočili smo se tudi na zdravo prehranjevanje – zakaj je tako pomembno in kako lahko še poskrbimo za zdravje svojega telesa. Kmalu smo prišli do zaključka, da je pri tem pomembno tudi pitje vode – počasi, po požirkih, in vsekakor zdrava telesna vadba.

V telovadnici nas je pričakala Darja, ki nas je popeljala v pravljični svet joge. Ob ponazarjanju gibanja in likov posameznih živali smo dobro razgibali svoje telo in uživali v dejavnosti.

Dan smo zaključili z izdelavo plakata, na katerem smo zbrali nabor izvedenih dejavnosti. Vsekakor drži, de je zdravje naše največje bogastvo in k ohranjanju le tega pripomore vsekakor hrana.  Širimo to zavest med ljudi, uživajmo v njenem okušanju in jo spoštujmo.

Povezovalna vsebina v enoti pa je bil vsekakor tudi Podnebni dan. Najprej smo se lotili izdelave štafetne palice, ki je prehajala iz oddelka v oddelek, z namenom, da na njej vsak pusti svoj pečat. Palico so otroci polepili z naravnim materialom. Posamezni oddelek je poskrbel za svečano predajo štafetne palice, vse do srede, 19.10.2022, ko je nastopil pomemben dan – najdaljši tek za podnebne spremembe. Na vrtčevskem igrišču smo pripravili štiri vadbene postaje, za vsak oddelek posebej. Pripravljeni, da izvedemo gibalne naloge, smo čakali na prevzem štafetne palice, ki je potovala od postaje do postaje. Tako so se otroci preizkusili v premagovanju različnih ovir s hojo po vrvi, skoki v obroče, tekom, igri z žogo, natančnim metanjem balona skozi obroč, itn. Vadbo na vseh postajah smo ponovili večkrat. Za piko na »i« pa smo k sodelovanju povabili tudi prvošolčke, katerim smo štafetno palico častno predali in jih povabili, da se razgibajo z nami. Z geslom »Čas se izTEKa« smo stopili vsaj eno stopnico višje k zavedanju za podnebne spremembe in ohranjanju biotske pestrosti. Smo na pravi poti – sprejemamo odgovornost za boljši jutri.

Zapisala: Marina Petakovič

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja